Malaysia Trusted Car Rental
reservation@iprac.com
+603- 2287 4118 / 19

PERSONAL DATA NOTICE
The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “Act”) which regulates the processing of personal
data in commercial transactions applies to us. For the purpose of this written notice, the terms “personal data” and
“processing” shall have the meaning prescribed in the Act.
1. This notice serves to inform you on how your personal data will be processed by us or on our behalf.
2. The personal data processed by us may include your name, address, contact details, email address, designation,
company name, and any other personal data required for the purposes set out in the paragraphs below.
3. Subject to the relevant laws, we may use and disclose your personal data, including any additional information you
may subsequently provide, for the following purposes:-
(a) To enable us to discharge our duties and obligations under the Road Transport Act 1987 and any other written
laws, rules and regulations;
(b) To enable us to discharge and / or enforce our regulatory, contractual and operational requirements;
(c) To provide our services to you effectively and efficiently through the performance of contracts in which you
are party to;
(d) To provide ongoing information on events, promotions and any industry updates;
(e) To create directories and databases;
(f) To conduct surveys and prepare statistics;
(g) For any other purpose that is incidental or ancillary or in furtherance to the above purposes.
4. Your personal data is and will be collected from various sources, including information you have provided to us,
information from third parties and information in the public domain.
5. In ensuring that your personal data provided to us is accurate, complete, not misleading and that such personal
data is kept up to date, we will contact you from time to time to confirm the details of your personal data.
6. Your may direct any enquiries, complaints and/or request for update/correction of your personal data to:
reservation@iprac.com. You may also limit your consent to the processing of your personal data provided to us,
including personal data relating to other persons who may be identified by your personal data by contacting the
same address.
In accordance with the Act:
(a) We may charge a prescribed fee for processing your request for access; and
(b) We may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data and if we refuse to
comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for our refusal.
You acknowledge and agree that your personal data is given voluntarily and is necessary for the performance of our
services and for the purposes described above. Failure to provide your personal data which is necessary for the
performance of our services may severely hinder or completely negate us from effectively providing our services to you. In
such cases we reserve the right not to continue providing our services to you if we deem that information provided to us by
you which we require for use or processing is inadequate or incomplete.
7. Subject to the Act, your personal data may be disclosed to:
(a) Our parent company, subsidiaries, related and associated companies;
(b) Land Public Transport Commission (SPAD), the Police and any other regulatory, government or relevant
authority.
(c) Business partners and service providers;
(d) Auditors, professional firms or entities, and
(e) Any other person which we deem reasonable to disclose such personal data to effectively render our services
to you and for the due performance of any contract which you are party to
notwithstanding the above purposes or any other purpose for which your personal data is to be disclosed at the
time of its collection or any other purpose directly related to any of the above purposes or where such disclosure is
required or authorised by law or by the order of a court.
8. Subject to the Act, your personal data may be transferred to a place outside Malaysia for the purposes mentioned
above.
9. In case of any inconsistency or conflict between the English and Malay versions of this notice, the English version
shall prevail.
By providing to us your personal data, you hereby consent to the processing of your personal data in accordance with all
the foregoing.

NOTIS DATA PERIBADI
Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta tersebut”) yang mengawal pemprosesan data peribadi dalam urus niaga
komersial adalah berkaitan dengan kita. Untuk tujuan notis bertulis ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan”
mempunyai makna yang ditetapkan dalam Akta tersebut.
1. Notis ini bertujuan untuk memaklumkan anda bagaimana data peribadi anda diproses oleh atau bagi pihak kita.
2. Data peribadi yang diproses oleh kita boleh termasuk nama, alamat, maklumat perhubungan, alamat e-mel,
gelaran atau jawatan, nama syarikat dan apajua data peribadi yang diperlukan untuk tujuan yang dinyatakan
dalam perenggan-perenggan dibawah.
3. Tertakluk kepada undang-undang yang berkaitan, kami mungkin akan mengguna dan mendedah data peribadi
anda termasuk sebarang maklumat tambahan yang anda mungkin akan seterusnya membekal, untuk tujuantujuan
yang berikut:-
(a) Untuk membolehkan kami melaksanakan semua tugas dan obligasi kami di bawah Akta Pengangkutan Jalan
1987 dan apa-apa undang-undang bertulis, peraturan-peraturan dan garis panduan;
(b) Untuk membolehkan kami melaksanakan dan/atau menguatkuasakan keperluan undang-undang, kontrak dan
operasi kami;
(c) Untuk memberi perkhidmatan kami kepada anda secara efektif dan efisien melalui pelaksanaan kontrak di
mana anda merupakan pihak kepada;
(d) Untuk memberi maklumat terkini mengenai acara-acara, promosi dan apa-apa perkembangan industri;
(e) Untuk mewujudkan direktori-direktori dan pangkalan-pangkalan data;
(f) Untuk menjalankan kajian dan menyediakan statistik;
(g) Untuk apa-apa tujuan lain yang bersampingan dengan atau berlanjutan kepada tujuan yang dinyatakan diatas.
4. Data peribadi anda dikumpul dan akan dikumpul daripada pelbagai sumber, termasuk maklumat yang anda telah
memberi kepada kami, maklumat daripada pihak-pihak ketiga dan maklumat yang terdapat di domain awam.
5. Dalam memastikan bahawa data peribadi anda yang diberi kepada kami adalah tepat, lengkap dan tidak
mengelirukan dan bahawa data peribadi tersebut dikemaskinikan , kami akan menghubungi anda dari semasa ke
semasa untuk mengesahkan butiran data peribadi anda;
6. Anda boleh arahkan apa-apa pertanyaan, aduan dan/atau memohon untuk mengemaskini/pembetulan data
peribadi anda kepada reservation@iprac.com. Anda juga boleh mengehadkan kebenaran anda untuk pemprosesan
data peribadi anda yang diberi kepada kami, termasuk data peribadi mengenai orang-orang lain yang boleh dikenal
pasti melalui data peribadi anda dengan menghubungi alamat e-mel yang sama.
Selaras dengan Akta tersebut:
(a) Kami mungkin mengenakan bayaran fi yang ditetapkan untuk pemprosesan permohonan anda untuk
mengakseskan data peribadi; dan
(b) Kami mungkin enggan mematuhi permohonan anda untuk akses atau pembetulan data peribadi anda dan jika
kami enggan mematuhi permohonan tersebut, kami akan memaklumkan anda tentang keengganan kami
terhadap permohonan tersebut dan alasan keengganan tersebut.
Anda mengakui dan bersetuju bahawa data peribadi anda diberi secara sukarela dan adalah diperlukan untuk pelaksanaan
perkhidmatan kami dan untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas. Kegagalan untuk memberi data peribadi anda yang
diperlukan untuk pelaksanaan perkhidmatan kami mampu menghalang atau menyangkal kami sepenuhnya daripada
memberi perkhidmatan kami kepada anda secara efektif. Dalam kes-kes sedemikian, kami berhak untuk menghentikan
pemberian perkhidmatan kami kepada anda jika kami berpendapat bahawa maklumat yang anda memberi kepada kami
yang kami perlukan untuk penggunaan atau pemprosesan adalah tidak mencukupi atau tidak lengkap.
7. Tertakluk kepada Akta tersebut, data peribadi anda mungkin akan didedahkan kepada:-
(a) Syarikat induk, subsidiari-subsidiari dan syarikat-syarikat berkaitan dan bersekutu kami;
(b) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), pihak polis dan pihak berkuasa penyeliaan, kerajaan atau
pihak berkuasa lain yang berkaitan;
(c) Rakan-rakan kongsi perniagaan dan pembekal-pembekal perkhidmatan;
(d) Juruaudit-juruaudit, firma-firma atau entiti-entiti profesional, dan
(e) Mana-mana orang lain yang kami fikir munasabah untuk mendedahkan data peribadi tersebut untuk
melaksanakan perkhidmatan-perkhidmatan kami kepada anda secara efektif dan untuk pelaksanaan wajar
apa-apa kontrak yang kamu merupakan pihak kepada
walaupun tujuan-tujuan diatas atau apa-apa tujuan lain dimana data peribadi anda akan didedahkan pada masa ia
dikumpulkan atau apa-apa tujuan lain yang berkaitan secara langsung kepada mana-mana tujuan di atas atau
dimana pendedahan tersebut adalah diperlukan atau diberikuasa oleh undang-undang atau oleh perintah
mahkamah.
8. Tertakluk kepada Akta tersebut, data peribadi anda mungkin akan dipindahkan ke suatu tempat di luar Malaysia
untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas.
9. Sekiranya versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia notis ini tidak konsisten atau bercanggah, versi Bahasa
Inggeris akan diutamakan.
Dengan membekalkan data peribadi anda kepada kami, anda dengan ini memberi kebenaran kepada pemprosesan data
peribadi anda selaras dengan semua yang dinyatakan diatas.